Naturalne kakao

Ziarna kakaowca były znane i lubiane już wśród dawnych ludów Ameryki Południowej i Środkowej – i nie bez powodu. Kakao kojarzy się głównie ze smacznym, słodkim napojem na bazie mleka, pitym dla przyjemności. Sprawdza się zarówno na ciepło, szczególnie w deszczowe, jesienne dni, ale może być również pite na zimno. Doceniamy je za nieprzeciętne walory smakowe, ale warto również wiedzieć, że posiada ono niezwykłe właściwości prozdrowotne. Oczywiście nie każde kakao jest tak samo wartościowe – najlepsze jest naturalne kakao, czyli takie, które nie posiada szkodliwych dodatków, np. cukru i nie zostało poddane obróbce, która w znaczny sposób pozbawiłaby je drogocennych właściwości.

Kakao i jego właściwości lecznicze

Mimo, że kakao kojarzone jest przede wszystkim z czekoladą, która dla wielu osób może stanowić niezbyt zdrową pokusę, to sam proszek kakaowy posiada wiele pożądanych przez ludzki organizm właściwości. Ziarna kakaowe są źródłem wielu witamin, mikroelementów, a także przeciwutleniaczy. Według badań naukowców z Harvard Medical School regularne spożywanie napoju kakaowego jest w stanie dosłownie wydłużyć życie. Zmniejsza ryzyko wystąpienia takich schorzeń jak cukrzyca, wylew czy choroby serca. Wykazano również, że naturalne kakao poprawia pamięć, a osoby w podeszłym wieku, które regularnie je spożywały rzadziej wykazywały typowe objawy demencji.

Naturalne kakao jest źródłem wielu niezbędnych dla ludzkiego organizmu związków mineralnych, takich jak:

  • magnez
  • żelazo
  • wapń
  • potas
  • fosfor.

Kakao zawiera również witaminy A, E, C i z grupy B. Taka kombinacja składników poprawia samopoczucie, pomaga w walce ze stresem, hamuje procesy starzenia się.

Kakao jako broń przed starzeniem się

Przeciwutleniacze, będące składnikiem naturalnego kakao, to głównie substancje będące polifenolami. Ich spożywanie pomaga organizmowi w walce z wolnymi rodnikami, co przekłada się na zmniejszenie ryzyka zachorowania na raka i choroby krążenia, a także wpływa korzystnie na procesy zachodzące w mózgu. Również wygląd i kondycja skóry mogą poprawić się dzięki regularnemu spożywaniu naturalnego kakao, jako że przeciwutleniacze spowalniają procesy starzenia.

Inne korzyści wynikające ze spożywania kakao

Nie dość, że naturalne kakao pobudza pamięć, przeciwdziała chorobom i spowalnia procesy starzenia, to posiada jeszcze więcej korzystnych właściwości. W kakao zawarta jest kofeina i teobromina, czyli substancje pobudzające, takie jakie zawarte są w kawie czy herbacie. Dodatkowo kakao jest afrodyzjakiem – zawiera anandamid, hormon działaniem przypominający endorfiny i powodujący poczucie szczęścia. Warto więc rozważyć włączenie kakao do swojego codziennego menu, pamiętając jednak, by wybierać naturalne kakao, a unikać mocno przetworzonych pochodnych, takich jak wyroby czekoladopodobne zawierające ogromne ilości cukru.

Jedzenie zdjęcie utworzone przez freepik - pl.freepik.com